Siirry pääsisältöön
Etusivu » Artikkelit » Case COfLOW: Valmis kylpyhuone-elementti osana rakennusajan puolittamista

Case COfLOW: Valmis kylpyhuone-elementti osana rakennusajan puolittamista

Valmis kylpyhuone-elementti istutettuna Superlaattaan, nostovaiheessa COfLOWn työmaalla

Valmis kylpyhuone-elementti on yksi tärkeä talotekninen kokonaiskomponentti rakennusliike COfLOWn tavoitteessa puolittaa rakentamiseen kuluva aika. Tavoitteeseen pääsemiseksi yritys on kehittänyt konseptitalon, toistuvan ja kehittyvän runko- ja taloteknisen järjestelmän, jossa suunnitteluratkaisuja on vakioitu, esivalmistusaste on korkea, ja asennettavuuteen työmaalla on panostettu paljon.

”Rakennusalan kolme suurinta haastetta ovat päästöt, laatu ja tuottavuus. Tavoitteemme puolittaa rakentamiseen kuluva aika on ohjannut meitä ratkomaan asioita niin, että ne ratkovat samalla myös näitä kolmea suurta haastetta,” kertoo COfLOWn perustajaosakas Jan Lund. COfLOW onkin edellekävijä myös ympäristöystävällisissä rakentamisen ratkaisuissa, yhdistäen nopean toteutuksen ja innovatiiviset energiaratkaisut asuinkerrostaloprojekteissa.

COfLOW on jo kolmessa ensimmäisessä hankkeessaan onnistuneesti leikannut keskimäärin 30% rakennusajasta ja 17% rakentamisen päästöistä. Nyt meneillään olevan neljännen hankkeen on määrä valmistua noin 7 kuukaudessa.

Vakioratkaisut mahdollistavat kehityksen

COfLOWn toiminnan ytimessä on yrityksen kehittämä konseptitalo. Se on toistuva ja kehittyvä runko- ja talotekninen järjestelmä, jossa suunnitteluratkaisuja on vakioitu ja työmaalle pyritään tuomaan vähemmän, mutta suurempia esivalmistettuja komponentteja. Näin saadaan helppoutta asennettavuuteen ja myös logistiikkaan.

Valmis kylpyhuone-elementti on luonnollisesti yksi tärkeimmistä työmaalle tuotavista komponenteista.

Kylpyhuoneet valmistetaan Flow Modulesin tehtaalla Superlaatta-pohjalaatalla. Konseptitalon runko tehdään Lujabetonin Superlaatoista, ja kylpyhuone-elementit valetaan valmiiksi Superlaattoihin Lujan tehtaalla ennen kuljetusta työmaalle.

”Kantava ajatuksemme on, että kaikki työ, mitä voidaan siirtää työmaalta tehtaalle, se siirretään,” toteaa Lund.” Näin työmaalla ei tehdä mitään ylimääräistä. Kokemus on opettanut meille, että esivalmisteiden käyttö on noin 30% tehokkaampaa ja edullisempaa, mutta se edellyttää kyllä perinteistä huomattavasti huolellisempaa detaljitason suunnittelua.”

Huolellisesta suunnittelua taas helpottavat vakiotoimittajat ja moderni ekosysteemihallinta. Näin kehitystä voidaan tehdä hankkeesta toiseen. Kumppanuussopimuksen ansiosta myös kylpyhuone-elementtien kustannusta on pystytty laskemaan ja laatua ja asennettavuutta parantamaan merkittävästi kohteesta aina seuraavaan. Tästä kiittävät myös työmaiden asennusporukat.

Flow Modules on markkinoiden laadukkain ja fiksuiten suunniteltu kylpyhuonemoduuli.

Rakennusajan puolittaminen vaatii Lundin mukaan jatkuvaa parantamista, virheistä oppimista ja niihin reagoimista nopeasti. ”Päivittäisjohtaminen on erittäin tärkeää. Koko ajan käydään läpi, mitä tulee tapahtumaan ja missä järjestyksessä työt tehdään. Lisäksi materiaalivirtojen ja logistiikan hallinta on tärkeää, että päästään asentamaan ajallaan,” Lund summaa.

Läpimenoajan merkittävä lyheneminen ei siis suinkaan ole heikentänyt valmistuvien asuinrakennusten laatua. Päinvastoin, se on parantunut merkittävästi. ”Jälkikorjaukset ovat vähentyneet perinteisiin rakennusmenetelmiin verrattuna ensimmäisestä kohteestamme asti,” Lund huomauttaa. ”Ja kun toistetaan samaa ratkaisua, saadaan huonot ideat poistettua jo suunnittelupöydällä.”

Valmis kylpyhuone-elementti taloteknisenä sydämenä

Konseptitalon olennaisena osana valmis kylpyhuone-elementti sisältää myös taloteknisen järjestelmän. Kylpyhuoneen kyljessä tulevat valmiina talotekniikkahormit ja kytkentävalmiit pystynousut. Näin kaikki tekniikka saadaan kätevästi asuntoihin, ja talotekniikan pystynousut saadaan kytkettyä päällekkäin asennettavista moduuleista toiseen.

”Tämä on meille loistava tuote ja Flow Modulesin moduulit ovat toimineet erittäin hyvin,” Lund kiittelee. COfLOWssa myös yhteistyö Flow Modulesin kanssa on todettu toimivaksi. ”Kehitystä on tapahtunut jatkuvasti neljän vuoden aikana. Me olemme uskoneet tähän alusta asti ja nähneet sen erittäin suuren potentiaalin. Flow Modulesilla on oikeasti mietitty asennettavuutta ja sitä, miten esivalmistamalla voidaan helpottaa esimerkiksi tate-asioita työmaalla.”

”Suosittelisin ehdottomasti Flow Modulesia. Se on markkinoiden laadukkain ja fiksuiten suunniteltu moduuli,” Lund kiittää.

Esivalmistettu kylpyhuone onkin paljon enemmän kuin pelkkä kylpyhuone. Valmis kylpyhuone-elementti mahdollistaa esimerkiksi keittiön nopean kytkemisen kylpyhuoneen kylkeen, sillä sähköistykset, vesi ja viemäröinti saadaan integroitua jo tehtaalla. Lisäksi esivalmistusastetta nostavat valmis sähkökeskus, johtosarjat, huoneistokohtaiset ilmanvaihtokoneet ja lattialämmityksen jakotukkikaapit.

Seuraavaksi katseet sisävaiheen tehokkuuteen

Isoseppälän asuntojen sisätyöt toteutetaan Flow Modulesin Sisätehdas-konseptin mukaisena pitkälle vietynä tahtituotantona, mikä lyhentää niin ikään hankkeen läpimenoaikaa. ”Sisätehdas on kiinnostava konsepti, koska näemme, että saamme siitä lisää tehokkuutta ja järjestelmällisyyttä. Sen ansiosta taas asunnot valmistuvat yksi kerrallaan tasaisesti ja hanke valmistuu aikataulussa,” Lund miettii.

COfLOWlla nähdään myös, että sisätöiden ostaminen on helpompaa yhtenä kokonaisuutena kuin perinteisesti usealta urakoitsijalta. ”Näin hankkeeseen saadaan yksi sisätiimi, joka puhaltaa yhteen hiileen. Silloin kaikille on olennaista se, että koko hanke onnistuu,” Lund päättää.

Lyhyesti COfLOWsta

COfLOW on perustettu vuonna 2020. Yritys on rakentanut tähän mennessä kolmeen kohteeseen 231 asuntoa Uudellamaalla, ja nyt meneillään olevaan neljänteen kohteeseen, Nurmijärven Isoseppälä 10:een, valmistuu 48 asuntoa lisää loppuvuodesta 2024.

Viime vuosina yritys on tullut tunnetuksi huomattavan nopeista rakennushankkeiden läpimenoajoista ja rakennusalaa uudistavista keinoista kohti tavoitettaan puolittaa rakentamiseen kuluva aika samalla laatua ja ympäristöystävällisyyttä parantaen.